Żytnie mąki zaliczane są do produktów zdrowych, które przede wszystkim wspierają utrzymanie prawidłowej wagi, dostarczając równocześnie wielu cennych dla organizmu makro i mikro elementów. Znani trenerzy fitness często zalecają zmianę pieczywa jasnego na żytnie, które dostarcza organizmowi więcej energii, siły i sytości. Co ważne, mąka żytnia dostępna jest w kilku typach. Dzisiaj na tapet weźmiemy mąkę żytnią pytlową. Czym dokładnie jest i do czego się nadaje?
Mąka żytnia typ 720
Wszystkie mąki żytnie produkowane są z żyta. Sam proces produkcji przebiega bliźniaczo do tego, jaki ma miejsce w przypadku mąki pszennej. Żyto odznacza się jednak nieco innymi właściwościami. Także jest to mąka typu chlebowego, ale jest bogatsza od pszennej w błonnik pokarmowy. W jej składzie znajdziemy również dużo więcej składników odżywczych, zwłaszcza minerałów, a także witamin (np. z grupy B). Gdzie tu w tym wszystkim jest mąka żytnia pytlowa? Już wyjaśniamy!
Wszystkie mąki dzieli się na konkretny typ. Mąka żytnia pytlowa to nic innego jak mąka żytnia typ 720. Nie jest to najcięższy rodzaj mąki żytniej, ale też nie jest ona najbardziej przemielona i odsiana z elementów okrywy owocowo-nasiennej, określanej fachowo jako tzw. popioły. Mąka żytnia pytlowa powstała w wyniku kilkukrotnego przemiału i dodatkowo została przesiana przez tak zwany pytel – sito młynarskie ze specjalnej gazy. Dzięki temu wszystkie większe pozostałości po ziarnach żyta zostały z niej usunięte, a jej barwa jest raczej jasna.
Warto zaznaczyć, że mąki żytnie mają mniej glutenu, a dodatkowo posiadają inne składniki, które niwelują jego szkodliwe działanie. Z jednej strony jest to pozytywne dla osób cierpiących na nadwrażliwość na tego typu białka. Z drugiej jednak sprawia to, że ciasto z mąki żytniej nieco gorzej się klei.
Mąka pytlowa w kuchni
Mąka żytnia typ 720 jest mąką chlebową, czyli służy przede wszystkim do wypieków. W tym przypadku dla nikogo zaskoczeniem nie będzie, że mąka żytnia pytlowa doskonale nadaje się do wypieku chleba żytniego. Najzdrowszą jego odsłoną jest oczywiście zdrowy i sycący chleb na mące żytniej i zakwasie. Jeśli się odchudzamy lub chcemy poprawić walory swojej sylwetki, to włączenie do swojej diety pieczywa żytniego zrobionego z mąki pytlowej jest doskonałym pomysłem. To jednak nie wszystkie możliwości wykorzystania tej wyjątkowej mąki w kuchni,
Mąka pytlowa typ 720 jest często używana również do robienia zakwasu na żurek. Taki żurek domowej roboty jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Oprócz mąki żytniej pytlowej możemy dodać do niego kilka ząbków czosnku, liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego, a nawet suszonych grzybków, co wzbogaci jego aromat i smak.