Nektarynki zawierające mnóstwo witamin
Dom i ogród Zdrowa żywność

Nektarynki – wartości odżywcze, właściwości, wpływ na zdrowie, odmiany

Nektarynka to rodzaj brzoskwini, jednak różni się od brzoskwini tym, że ma gładką skórkę i twardszy miąższ, dzięki czemu łatwiej jest oddzielić go od pestki. Nektarynka rośnie w Polsce. Są to owoce lata i bardzo chętnie je wówczas spożywamy. Jakie nektarynka ma właściwości odżywcze? Dowiedz się!

Nektarynki – wartości odżywcze

Nektarynka to bardzo smaczny owoc. Istnieją odmiany nektarynek niskokaloryczne, jednak nie są one zbyt powszechne. Większość rodzajów zawiera dużo cukru. Jednak nawet osoby na diecie niskokalorycznej mogą cieszyć się smakiem nektarynki, ponieważ zawiera ona 48 kalorii na 100 gramów. Duży owoc zawiera ponad 50 kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 35, więc nie jest wysoki. Nektarynka to bardzo zdrowy owoc. Zawiera następujące składniki:

  • witaminy A, B1, B2, C, E,
  • beta-karoten,
  • błonnik,
  • żelazo,
  • potas.

Nektarynki – właściwości i kalorie

Nektaryna jest niskokalorycznym owocem i ma niski indeks glikemiczny. 100 gramów tych owoców zawiera 44 kcal, a indeks glikemiczny to 35. Błonnik zawarty w nektarynach sprawia, że dłużej czujemy się syci. Zawarte w nektarynce minerały działają moczopędnie, dzięki czemu pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Nektarynki zbierane są od lipca do października. Warto kupować świeże nektaryny w sezonie, gdyż są one źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają dużo witaminy C, która jak powszechnie wiadomo, wzmacnia odporność i zapobiega starzeniu się. W nektarynach odkryliśmy również, że przeciwutleniacze mogą chronić nas przed wolnymi rodnikami.

Nektarynki – wpływ na zdrowie

Nektarynki są niskokaloryczne, pachnące i słodkie, dlatego, szczególnie osoby dbające o swoje zdrowie lub dietę, powinny zaprzyjaźnić się z tymi owocami na stałe i wprowadzić je do swojej diety. Nektaryny mogą zapobiegać zaparciom, pomagać zwalczać stres, wspierać układ odpornościowy, wzmacniać serce, obniżać ciśnienie krwi i oczyszczać jelita. Karoten zawarty w nektarynie może nadać skórze zdrowy cień, wpływać na układ odpornościowy i chronić wzrok.

Nektarynki – kilka ciekawostek

Dojrzałe nektarynki o niesamowitych właściwościach odżywczych Źródło: Pexels.com

Ostatnio najpopularniejszymi odmianami nektarynek są te o płaskich owocach lub tak zwane nektaryny Ufo. Owoce te z powodzeniem mogą zastąpić czekoladę, ciasta czy inne słodycze.

Drzewo nektarynki osiąga 5 metrów wysokości, może żyć 30 lat, a wielkość owocu to ok. 8 cm. Pola nektarynek można znaleźć w RPA, Kalifornii, Hiszpanii, Chile i we Włoszech. Z drugiej strony w Polsce, choć uprawa tych owoców jest utrudniona ze względu na panujące w kraju warunki pogodowe, można obserwować sady, w których przeważają drzewa nektarynowe.

Nektarynki – wachlarz dań

Nektarynkę można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodawać ją do lodów, owsianek, innych owoców, sałatek, ciast, galaretek, puddingów i koktajli. Ponadto z tego owocu można również zrobić dżemy, konfitury, sosy, kompoty, likiery oraz galaretki. Kupując nektarynki warto zwróć uwagę na ich skórkę. Zaleca się wybierać owoce raczej miękkie, nieuszkodzone, w naturalnym kolorze i bez pleśni. Nektarynki, jeżeli są twarde, takie już pozostaną do końca i nie dojrzeją w pokojowej temperaturze.

Nektarynki – odmiany

  • Nektarynka płaskoowocowa. Skórka jest czerwona, a miąższ biały lub żółty i soczysty. Kawałek waży od 50 do 100 g. W porównaniu z innymi odmianami jest mniejszy, ma kulisty i płaski kształt. Zbiór owoców rozpoczyna się w połowie sierpnia.
  • Nektaryny Harco. Średnie nektaryny – około 130 gramów, ich skórka również jest żółta, w większości pokryta silnym czerwono-fioletowym rumieńcem. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Ta odmiana szczególnie nadaje się do zamrażania.
  • Harblaze nektarynki. Owoce są duże i owalne. Skórka żółta, przeważnie pokryta różowym rumieńcem. Z drugiej strony miąższ jest żółty, soczysty i słodko-kwaśny. Zbiory nektarynek odbywają się w drugiej połowie sierpnia.
  • Nektarynka Red Gold. Jest owalna i duża, około 100–160 g. Skórka w większości pokryta jest buraczkowym rumieńcem. Miąższ jest gęsty i żółtawy. Owoce dojrzewają na początku września. Ze względu na ich mięso doskonale nadają się na przetwory, przetwory.
  • Fantasia nektarynka. Owoc jest owalny i waży około 120-160 g. Skórka jest żółta lub jasnopomarańczowa. Szkarłatny rumieniec pokrywa ponad połowę nektarynek. Miąższ jest żółty, słodko-kwaśny. Owoce zbierane są pod koniec września.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.