O fenomenie nasion czarnuszki i ich niezwykłych właściwościach mówi się coraz więcej. Te czarne, niepozorne nasionka to prawdziwa skarbnica związków o prozdrowotnym charakterze. Jak pozyskiwany z nich olej może wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie? Kto szczególnie powinien zainteresować sie tym produktem? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się:
- co znajdziemy w składzie oleju z czarnuszki
- jakie korzyści płyną z jego stosowania
- kto powinien na stałe wprowadzić go do swojej diety
- jak są zalecenia dotyczące stosowania oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki – skład
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina pochodząca z terenów południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. Jej cechą charakterystyczną są drobne, niebieskie kwiaty oraz owoce zawierające małe, czarne nasiona, z których wytwarza się olej o cennych, prozdrowotnych właściwościach. Co znajdziemy w jego składzie? W 85% składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (omega-6), kwasu oleinowego (omega-9) oraz kwasu alfa-linolenowego (omega-9). W składzie oleju z czarnuszki znajdziemy także witaminę E – jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, a także inne związki o prozdrowotnym charakterze, tj. beta-karoten, sterole, biotyna i liczne składniki mineralne. Jednak za najważniejszy składnik zawarty w oleju z czarnuszki uważa się związek zwany tymochinonem. Posiada on bowiem silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pojawia się także coraz więcej naukowych badań na temat jego potencjalnych właściwości przeciwnowotworowych.
Jak stosowanie oleju z czarnuszki wpływa na zdrowie i samopoczucie?
- wzmacnia układ odpornościowy i systemy obronne organizmu
- działa antybakteryjnie, antygrzybiczo i antywirusowo
- pomaga w walce z anemią poprzez podnoszenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów
- obniża ciśnienie krwi
- działa ochronnie na miąższ nerek i wątroby
- działa antyhistaminowo i łagodzi objawy alergii
- obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi
- przyczynia się do obniżania poziomu glukozy i wzrostu wydzielania insuliny
Olej z czarnuszki – zalecenia
Olejem z czarnuszki i jego właściwościami powinni zainteresować się zwłaszcza alergicy, osoby z niską odpornością czy problemami ze strony układu pokarmowego, tj. wzdęcia czy niestrawności. Jego stosowanie może także okazać się pomocne w przypadku osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzycę typu II oraz schorzenia układu sercowo-naczyniowego.
Jak stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki może być stosowany samodzielnie, najlepiej przed posiłkiem w dawce od 1 do 2 łyżeczek. Ze względu na jego charakterystyczny, ostry posmak warto łączyć go z miodem, sokiem z cytryny lub sokiem malinowym.
Podsumowanie
Bez wątpienia olej z czarnuszki ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości i korzyści płynące z regularnego stosowania jest produktem wartym włączenia do codziennej diety.