Mężczyzna przygotował i dekoruje biszkopt czekoladowy
Zdrowa żywność

Perfekcyjny biszkopt czekoladowy!

Zrobienie idealnego biszkoptu to prawdziwa sztuka. Aby ją opanować potrzeba nie tylko dobrych składników, ale również dobrego przepisu. My taki dla Ciebie przygotowaliśmy. Nie martw się – nie musisz ćwiczyć do upadłego. Za pierwszym razem powinno się udać.

Składniki na idealny biszkopt

Doskonały biszkopt to tylko kilka składników. Kluczowe są tu jajka, z których trzeba ubić piankę lekką jak piórko. Oprócz nich konieczna będzie także mąka, cukier i w tym przypadku również kakao. To właśnie ono nada biszkoptowi czekoladowego smaku. Biszkopt czekoladowy będzie świetną bazą dla wielu tortów, które możesz przygotować z myślą o imprezach rodzinnych. Co musisz przygotować, by zrobić najlepszy biszkopt?

  • 7 jajek,
  • 200 gramów drobnego cukru do wypieków,
  • Szklankę mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 30 gramów kakao.

I to wszystko. Te składniki najprawdopodobniej masz już w domu. Koniecznie pamiętaj jednak, by jajka były w temperaturze pokojowej, gdyż takie będą lepiej łączyć się z pozostałymi półproduktami.

Jak upiec biszkopt?

Aby zrobić idealny biszkopt czekoladowy, musisz zacząć od oddzielenia białek od żółtek. Do białka dodaj szczyptę soli, by łatwiej było Ci ubić pianę. Gdy będzie już sztywna, zacznij powoli wsypywać cukier, oczywiście cały czas miksując na wysokich obrotach. Teraz czas na żółtka – dodawaj jedno po drugim i nie przestawaj mieszać. Masa ma być lekka, puszysta. Teraz przesiej dwa typy mąki i umieść je w jednym naczyniu. Dodaj tam także kakao i wymieszaj całość. Powoli dodawaj sypkie produkty do masy z jajek i nie przestawaj mieszać wszystkiego na wysokich obrotach. Rób to jednak tylko przez chwilę – aż do momentu, w którym składniki się połączą. Teraz nadszedł moment pieczenia. Przelej masę do tortownicy, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim biszkopt przez pół godziny – do suchego patyczka. Pamiętaj, że biszkopty nie przepadają za różnicami temperatur. Dlatego lepiej nie otwierać piekarnika przed czasem.

I to tyle – Twój idealny czekoladowy biszkopt jest już gotowy. Czas zrobić z niego doskonały tort!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.