Zdrowa żywność

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na zdrowie, i przeciwwskazania

Popularność kapusty kiszonej wśród polskich konsumentów świadczy o tym, że jest ona dostępna w większości supermarketów i osiedlowych sklepów. Niestety, niewiele osób zna prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty. Większość z nas traktuje go jako niepotrzebny produkt uboczny, wylewając go. To marnotrawstwo, ponieważ ten sok jest bardzo zdrowy. Regularne picie soku z kiszonej kapusty może pomóc w zmniejszeniu masy ciała i zapobieganiu wielu poważnym chorobom. Jak zrobić domowy sok? Na to pytanie odpowiemy w dalszej części artykułu.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty to, jak sama nazwa wskazuje, sok otrzymywany z kapusty kisoznej. W soku z kiszonej kapusty znajdziemy wiele substancji, które pozytywnie wpływają na naszą kondycję fizyczną.

W szczególności zawiera:

  • witaminy C, E, A, K, witaminy z grupy B,
  • polifenole, karotenoidy, wapń, żelazo, magnez, potas, siarkę, selen,
  • kwasy tłuszczowe omega-3, aminokwasy.

Sok otrzymywany z kiszonej kapusty jest również źródłem probiotyków, w tym Leucomyces i Micrococcus oraz kwasu mlekowego. Znajdziemy w nim również włókna. Dzięki obecności sulforafanu i izocyjanianu możliwe jest przeciwnowotworowe działanie soku z kiszonej kapusty.

Sok z kiszonej kapusty pełen witamin

Witamina C obecna w soku z kiszonej kapusty może wzmocnić odporność organizmu, usunąć toksyny i opóźnić proces starzenia. Może zapobiegać szkorbutowi, uczestniczyć w syntezie kolagenu i przyspieszać gojenie się ran. Witamina E zawarta w soku z kiszonej kapusty nazywana jest witaminą młodości. Ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu skóra starzeje się wolniej.

Co ważniejsze, może także zwalczać wolne rodniki w organizmie, zapobiegając w ten sposób rozwojowi raka. Niewiele osób wie, że witamina E zawarta w soku z kiszonej kapusty, może hamować utlenianie złego cholesterolu (LDL), zapobiegając w ten sposób tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Cenny sok z kiszonej kapusty jest również bogaty w witaminę A, która może chronić nasz organizm na wielu płaszczyznach. Sok z kiszonej kapusty, zapobiega chorobom oczu, takim jak ślepota nocna, działa przeciwnowotworowo, jest bardzo ważny dla stanu naszych kości i zębów, a także uczestniczy w procesie regeneracji skóry.

Pozostały sok z kiszonej kapusty dostarcza nam również pewnej ilości witaminy K, która jest związana z krzepnięciem krwi. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także chroni nasze kości – ponieważ może wychwytywać wapń. Długotrwały brak witaminy K może prowadzić do osteoporozy. Sok zawiera rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak zrobić sok z kiszonej kapusty? Na to pytanie znajduje się poniżej cenna odpowiedź.

Kiszona kapusta w słoiku i jej właściwości
Źródło: Freepik.com

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

Aby przygotować sok w domu, należy najpierw zaopatrzyć się w kapustę wysokiej jakości, czyli taką, która nie była kiszona w handlu. Następnie trzeba wsypać kapustę do solanki i odstawić na kilka dni. W tym okresie kapustę należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Po wyznaczonym czasie wystarczy odcedzić kapustę i przelać sok do szklanej butelki. Butelkę warto przechowywać w chłodnym miejscu. Należy pamiętać, że nie można przygotować w domu dużej ilości soku z kiszonej kapusty – aby zgromadzić więcej soku z kiszonej kapusty należy go kilkakrotnie marynować.

Sok z kiszonej kapusty – możliwe przeciwwskazania

Kapustę wlewa się do słonej wody, więc sok z kapusty jest  źródłem soli dla organizmu. Szklanka soku owocowego zawiera 2,5 grama soli, a dziennie można spożywać tylko 11 gramów soli, dlatego pacjentom z nadciśnieniem i chorobami serca zdecydowanie odradza się spożywanie soku z kiszonej kapusty.

Warto też pamiętać, że sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co objawia się innymi drogami: wyglądem – twarz jest opuchnięta. Nie zaleca się picia soku z kapusty osobom cierpiącym na wrzody żołądka, przewlekłe choroby układu pokarmowego i choroby nerek. Jak wspomniano wcześniej w tym artykule, histamina w soku z kiszonej kapusty może powodować reakcje alergiczne, takie jak biegunka, ciężka migrena i swędzenie skóry. Sok z kiszonej kapusty przeciwwskazania przedstawione powyżej wskazują, które osoby nie mogą spożywać tego soku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.