Chociaż dęby rosną w dużych ilościach w Polsce, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że owoce dębów – żołędzie – są jadalne i pożywne. W najlepszym przypadku myślimy o nich jako o pokarmie dla zwierząt hodowlanych. Warto zaznaczyć, że dla naszych przodków żołędzie były ważnym elementem diety. Czy są dziś używane do produkcji mąki i nalewek? Jakie są cechy żołędzi? Dlaczego warto jeść żołędzie?
Żołędzie – czy są jadalne?
Żołędzie to owoce dębów. Dęby należą do rodziny bukowej, która rośnie głównie w klimacie umiarkowanym i może przetrwać nawet tysiąc lat. Żołądź składa się z orzecha i talerza owocowego, czasami zawiera sam orzech. Owoc dębu bogaty jest w wiele składników odżywczych. Zawiera skrobię i inne rodzaje węglowodanów. Ma także dużo tłuszczu i białka. Jego składniki obejmują witaminy z grupy B i różnorodne minerały. Dziś żołędzie stały się materiałem siewnym. Czasami robi się z nich mąkę, nalewkę lub kawę. Aby żołądź nadawał się do spożycia, należy go ługować.
Właściwości odżywcze żołędzi
W skromnym żołędziu można znaleźć dużo skrobi i tłuszczu. W ośmiu procentach zawierają białko. Mają dużo witamin z grupy B, zwłaszcza B6 i B9 (kwas foliowy). Przed ługowaniem żołędzie zawierają dużo garbników, które nadają im kwaśny smak. Usunięcie większości garbników jest warunkiem wstępnym odpowiedniego spożycia owoców. Minerały obecne w żołędziach:
- miedź,
- mangan,
- fosfor,
- magnez,
- potas.
Żołędzie i ich wpływ na zdrowie
Podobnie jak wszystkie nasiona, żołędzie są również źródłem naturalnej energii. Moc jest tak potężna, jak kiełkujące drzewo. Dlatego zawsze dobrze jest rozłożyć żołędzie w domu w salonie i sypialni i włożyć je do portfela lub kieszeni. Ich pole energetyczne wzmocni naszą witalność, a jednocześnie przyniesie odprężenie i spokojny, głęboki sen. Dlatego żołędzie są szczególnie przydatne dla osób, które mają słaby układ nerwowy, są podatne na histerię i ataki paniki oraz znajdują się w stanie skrajnego stresu. Dziś jedzą je leśne zwierzęta. Głównie dziki i wytrzymały dzik. Ludzie je jedli. Ze względu na swój skład – około 37% skrobi, 7% innych węglowodanów i 8% białka – dostarczają zastrzyku energii potrzebnej do życia. Czas wrócić do naturalnego punktu wyzwalania mocy.
Nalewka z żołędzi
Kawę zalać wrzątkiem, parzyć przez około 40 minut, a następnie przefiltrować. Do napoju dodaj dowolną ilość cukru, szczyptę sody i szczyptę cukru waniliowego i pozwól mu ostygnąć. Następnie wymieszaj wszystko z duchem – dowolną liczbą. Wlej do butelki i zamknij. Możesz pić z umiarem po około 6 tygodniach. Najlepsze 25 ml dziennie.
Mąka z żołędzi – przygotowanie
Mąka żołędziowa jest jednym z głównych pokarmów w diecie Indian północnoamerykańskich, którzy nie są jeszcze zaznajomieni z pszenicą. Obecnie, jako klasyczna zdrowa żywność, cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, które próbują walczyć z dominacją wysokoprocentowej, nisko wartościowej żywności. Bezglutenowa i wysokotłuszczowa mąka żołędziowa to bardzo cenny dodatek do Twojej wygodnej spiżarni! Jeśli chodzi o skład witamin i minerałów, mąka z żołędzi uznawany jest za dobre źródło witaminy B i E, a także magnezu, miedzi, potasu i żelaza. Naukowcom udało się również zidentyfikować ponad 60 aktywnych związków o działaniu przeciwutleniającym w żołędzi, w tym katechiny, resweratrol, kwercetyna i kwas galusowy.
Oczywiście cały proces zaczyna się od zebrania żołędzi. Powinny być w pełni dojrzałe, ciemnobrązowe, zmniejszając tym samym zawartość garbników w produkcie końcowym. Oczywiście chcemy uniknąć pękania lub spleśniałych żołędzi. Ze zebranego owocu, czyli technicznie rzecz biorąc, z miski, zdejmuje się „pokrywkę”, a po umyciu orzechy gotuje się w wodzie przez około 10 minut. Następnie wylewa się wodę, wlewa świeżą, a następnie ponownie zagotowuje.
Proces ten należy powtarzać, aż woda przestanie brązowieć. Następnie trzeba obrać żołędzie ze skóry, położyć je na blasze do pieczenia i wysuszyć na słońcu lub w piekarniku nagrzanym do 90 stopni Celsjusza. Suszone owoce zmielić w mikserze, a następnie użyć powyższej metody, aby ponownie wysuszyć uzyskany proszek, jak wspomniano. Na koniec ponownie należy zmielić produkt i gotową mąkę przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.