Agrest
Zdrowa żywność

Jak odmłodzić stary agrest

Zanim przejdziemy do meritum omówmy sobie dlaczego warto je mieć w ogrodzie i na talerzu. Owoce mają niewiele kalorii, więc mogą być z powodzeniem smaczną przekąską do osób na diecie. Dostarczymy w ten sposób witamin i minerałów organizmowi, a tylko niewiele energii.

Wartość agrestu

Około 100 g agrestu zawiera takie składniki jak kwasy tłuszczowe w tym oleinowy i palmitynowy po około 0,02 g. Węglowodany około 8,8 g, jest bogaty w potas zawiera go aż 230 mg, w mniejszej ilości pozyskamy z owoców fosfor, wapń czy magnez, ale też takie pierwiastki jak mangan czy jod. Duża zawartość witaminy C oraz A i B-karotenu sprawia, że warto włączyć te owoce do menu. Tym bardziej, że agrest dojrzewa jako jeden z pierwszych owoców krajowych. Sadząc krzew w ogrodzie możemy mieć własne źródło smacznych i wartościowych owoców.

Czy znasz ten agrest?

Krzewy agrestu posiadają niezbyt atrakcyjną cechę, chodzi oczywiście o kolce, które utrudniają zbieranie owoców. Jak na to poradzić? Istnieje odmiana, która nie posiada cierni na przykład Captivator czy Spine Free. Z takich krzewów owoce mogą zbierać nawet dzieci, bez obaw o pokłucie się. Po posadzeniu na zbiory agrestu musimy poczekać, najwięcej owoców zawiązuje się bowiem na pędach trzyletnich.

Odmiany agrestów bezkolcowych możemy nabyć na https://www.podkarpackiesady.pl/20-agresty.

Agrest na krzaku

Stary krzew agrestu wyciąć czy odnowić?

Często w starych ogrodach mamy styczność z dawno albo praktycznie wcale nieciętymi krzewami agrestu. Od ich kondycji zależy czy warto im dać drugą szansę. Krzewy z oznakami chorób czy praktycznie uschnięte nie rokują dobrze. Natomiast mocno zagęszczone można jak najbardziej ratować. Jeśli wytniemy krzew całkiem to może on puścić młode pędy w następnym roku z korzeni, jednak nie zawsze się tak dzieje. Jeśli był szczepiony to nam wyrośnie tylko podkładka. Agrest zwłaszcza niecięty i mocno zagęszczony jest często atakowany przez mączniaka, który można zwalczyć nawet ekologicznymi preparatami.

Jak owocuje agrest

Owoce agrestu rosną na krótkopędach, pojawiają się one już na jednorocznych pędach, ale najbardziej plenne są trzyletnie. Poprzez cięcie koryguje się liczbę pędów oraz zdrowotność i plonowanie krzewu.

Kiedy ciąć agrest

Krzewy agrestu tniemy zawsze w terminie wczesno wiosennym, kiedy temperatury dzienne są już dodatnie. Wypada to zazwyczaj na przełomie marca i kwietnia. Drugim terminem kiedy możemy przystąpić do cięcia agrestu jest jesień. Po zbiorach można przejrzeć krzewy agrestu i wyciąć pędy zaatakowane przez przeziernika porzeczkowego.

Jak ciąć agrest

Cięcie agrestu ma za zadanie zwiększyć plonowanie (w przypadku zaniedbanych krzewów), albo utrzymać je na stałym poziomie. W tym celu należy wycinać:

  • stare pędy, które mają więcej niż 5 lat wycina się całkowicie;
  • słabe, wiotkie oraz krzyżujące się i pokładające pędy wycina się na przedwiośniu;
  • pędy porażone przez mączniaka przycina się od góry, albo wycina całkiem;
  • silne, grube pędy skraca się o około 2/3 ich długości;
  • młody agrest z jednym czy dwoma pędami – skraca się je nad 3 oczkiem, a celu pobudzenia krzewu do wzrostu.

Zdrowy i rozrośnięty krzew agrestu powinien posiadać około 15 pędów.

Agrest pienny

Warto agrest pienny przymocować do palika, aby pod wpływem masy liści oraz owoców się nie wyginał. Cięcie takiego krzewu już kilkuletniego wygląda tak samo jak w przypadku form krzaczastych. Natomiast tuż po posadzeniu ze słabo wykształconą koroną przycina się pędy nad szczepieniem o 1/3 długości. W następnych latach postępuje się jak ze starszym krzewem.

Narzędzia potrzebne do cięcia

Do cięcia agrestu i wielu innych krzewów owocowych oraz drzew wykorzystuje się sekator. Każde takie narzędzie ma określoną średnicę pędów jakie przy jego pomocy można ciąć. Narzędzie, a zwłaszcza ostrze tnące powinno być odkażone, najlepiej po każdy krzewie, aby nie przenosić chorób.

Agrest to bardzo wartościowy owoc i warto przynajmniej jeden krzak mieć w ogrodzie. Większa ilość owoców zawsze można zagospodarować na przetwory. Z tego gatunku wykorzystuje się w przetwórstwie również niedojrzałe jagody. Dobrze pielęgnowany krzew agrestu jest plenny, ma duże i smaczne owoce. Jednym z najważniejszych zabiegów jest ciecie krzewu, które można wykonywać w dwóch terminach. Jesiennym oraz wiosennym. Należy pamiętać o tym, że agrest wcześnie zaczyna puszczać pąki i opóźnienie cięcia wiosną jest dla niego niekorzystne. Dlatego jeśli mamy zbyt dużo prac wiosennych związanych z ogrodem lepiej jest zrobić to jesienią.

Źródła:

  • Cięcie drzew i krzewów owocowych, A. Mika, 2006

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.