Napój gazowany zawierający w swoim składzie Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (E435, polisorbat 60)
Preparaty Związki

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (E435, polisorbat 60) – zastosowanie, wpływ na zdrowie

Wiele słyszy się teraz o szkodliwym wpływie na ludzki organizm konserwantów i sztucznych barwników.  Popularyzowany jest zdrowy styl życia, ale czym są te występujące wszędzie składniki „E”? Wszystkich nie da się wyeliminować z naszej diety, ponieważ są one dosłownie wszędzie, a nie wszystkie z nich są tak złe jak nam się wydaje. W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to czym jest związek monostearynianu polioksyetylenosorbitolu, zwanego także polisorbatem 60 lub E435, gdzie występuje oraz jaki ma wpływ na nasze zdrowie.

Co to jest monostearynian polioksyetylenosorbitolu?

Monostearynian polioksyetylenosorbitol, określany także jako polisorbat 60 i E435. To syntetyczny związek pozyskiwany z kwasu stearynowego (naturalny kwas tłuszczowy), etylenu (związek syntetyczny) i sorbitolu (chemiczny związek organiczny z grupy cukroli). Ma postać lepkiego, rozpuszczalnego w wodzie żółtawego płynu. Dobry emulgator i środek spulchniający. Stężenie w kosmetykach: do 20%. W czystym stężeniu należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pomiędzy 16 a 25 stopni Celsjusza.

Gdzie w składzie możemy znaleźć E435?

Zastosowanie monostearyniany polioksyetylenosorbitolu:

  1. Żywność – monostearynian polioksyetynosorbitolu znaleźć możemy w produktach takich jak: wyroby cukiernicze, substytuty mleka i śmietany, napoje gazowane, napoje bezalkoholowe, gumy do żucia, gotowe desery, lody, gotowe sosy i zupy, mleko kokosowe, lukier, ciasta, emulsje tłuszczowe przeznaczone do celów piekarskich, produkty dietetyczne, środki które zawierają aromaty dymu wędzarniczego i aromaty na bazie oleożywic z przypraw. Stosuje się go do produkcji lodów jako emulgator zapobiegający wystąpieniu procesu obiałczania kropelek tłuszczu w mleku, stabilizuje emulsje.
  2. Kosmetyki – polisorbat 60 ma właściwości dobrze czyszczące włosy i skórę, umożliwia tworzenie emulsji myjących i wpływa na ich konsystencję. Dzięki niemu kosmetyki lepiej się spłukują i mają śliską fakturę. Kosmetyki z dodatkiem E435 są mniej drażniące i wysuszające. Jest składnikiem kremów, olejków myjących, szamponów do włosów, lotionów, płynów i żeli do kąpieli.
    W kosmetykach może pełnić funkcję: emulgatora, emulsyfikatora, rozpuszczalnika , solubilizatora, stabilizatora emulsji, substancji powierzchniowo- czynnej, zagęstnika.
  3. Dodawany także do niektórych suplementów diety, sprawdzi się dobrze jako rozpuszczalnik olejków eterycznych ze względu na swoje właściwości wspomagania rozpuszczania substancji trudno rozpuszczalnych.
Olejki eteryczne zawierające Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (E435, polisorbat 60)
Źródło: Pixabay.com

Szkodliwośc polisorbatu 60 – czy ten dodatek jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

W Polsce związek ten dopuszczony został do obrotu, lecz niewiele słyszy się o jego wpływie na ludzki organizm. Maksymalne dzienne spożycie monostearynianu polioksyetylenosorbitolu na kilogram masy ciała wynosi 25mg. Spożywanie tego związku raz na jakiś czas nie powinno zaszkodzić, ale powinniśmy go unikać.

E435 niepożadany jest w produktach które jemy na co dzień. Wolne kwasy tłuszczowe się wchłaniają, a następnie ulegają utlenianiu z wytworzeniem energii, ale monostearynian polioksyletynosorbitolu wchłania się jedynie w niewielkim stopniu, przez co może być często przyczyną biegunek. W większości wydalany jest w kałem.

Polisorbat 60 często zanieczyszczony jest innymi związkami chemicznymi, niekiedy również takimi, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. E435 może uwalniać szkodliwy dioksan, który wywiera toksyczne działanie układowe, uszkadzając wątrobę i nerki, oraz stwierdzono, że związek ten działa drażniąco na błony śluzowe oczu, nosa i gardła. Kosmetyki zawierające w składzie monostearynian polioksyetynosorbitolu nie są zalecane w produktach używanych w okolicy oczu i ust, do higieny jamy ustnej, dla dzieci i kobiet w ciąży. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę.

Przeciwwskazania. Kto powinien unikać E435?

Związku polisorbatu 60 zdecydowanie powinny unikać osoby wykazujące uczulenie lub nietolerancję na glikol polipropylenowy oraz kobiety w ciąży.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.