Opuncja figowa
Preparaty Uroda

Olej z opuncji figowej – opinie, właściwości, zastosowanie, efekty

Wewnątrz pysznych owoców opuncji figowej znajdują się nasiona zawierające olej, który ma w sobie różne formy fenoli, kwasów tłuszczowych, a także witaminę E, przeciwutleniacze i fitosterole. Olejek ten nie jest olejkiem eterycznym. Jest to olejek nośnikowy. Zwykle używany do rozcieńczania mocniejszych olejków eterycznych jako oleju nośnikowego. Może być także stosowany samoistnie w celu poprawienia zdrowia skóry.

Użyteczne substancje znajdujące się w olejku z pestek opuncji mogą być wykorzystywane z korzyścią dla człowieka. Stosowane są między innymi w leczeniu i zapobieganiu chorobom, a także wykorzystywane są do przygotowywania kosmetyków. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jakie korzyści posiadają niektóre rośliny i w jak wielu aspektach można je wykorzystać. Dziś słów kilka o tym, czym jest olej z opuncji figowej, jakie ma właściwości i zastosowanie.

Czym jest opuncja figowa?

Kaktus opuncji figowej nie rośnie w naszym środowisku. Naturalnie występuje między innymi w Meksyku. Ma jednak wiele cech prozdrowotnych, które warto sobie odnotować. Niewielu zdaje sobie sprawę, że to jadalny gatunek kaktusa. W postaci krzewów lub drzew rozwija się opuncja figowa. Jej owoce, liście i kwiaty są jadalne. 

Liście opuncji figowej wychodzą z łodyg. Są mocnorozgałęzione i pokryte kolcami. Owoce opuncji przybierają różne kolory. Początkowo jest to kolor zielony, później żółty, pomarańczowy, a nawet czerwony. Na skórce owoców widoczne są wypustki, jest ona dosyć cienka. W miąższu znajduje się dużo nasionek, z których wytwarzany jest olejek.

Ten rodzaj kaktusa jest specjalnie uprawiany właśnie ze względu na pestki. Są one materiałem do wytwarzania oleju. Owoce opuncji od dawna były używane jako farmaceutyk, a olejek określano wartościowym i drogocennym. Wówczas powstawał on metodą ręczna — poprzez wyciskanie pestek. Do dziś olejek ten uznawany jest za jeden z droższych produktów stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Zawartość tłuszczu w pestkach jest wyjątkowo niska, do przygotowania kilku kropel tego cudownego eliksiru potrzebna jest ich ogromna ilość. Niekiedy, w celu obniżenia ceny gotowego wyrobu, do oleju z opuncji dodawane są inne, tańsze zamienniki, co zmniejsza jego cenne właściwości.

Owoce opuncji figowej na olej
Źródło: Freepik.com

Pustynny superfood

Nieczęsto ktoś każe ci położyć na twarzy kaktus. W dużej mierze dzieje się tak dlatego, że kaktusy są kolczaste. Jednak wnętrze roślin pustynnych jest często bardzo wartościowe, ponieważ pustynia jest wyjątkowa — weźmy na przykład aloes. Opuncja nie jest używana tylko do produktów kosmetycznych. Często używana jest jako pożywienie. Traktowana jest ona jako superfood i jest podstawą kuchni meksykańskiej. W samym Meksyku występuje ponad sto gatunków opuncji.

Jak opuncja wpływa na pielęgnację skóry?

Ta roślina i olej pozyskiwany z jej pestek są wyjątkowe ze względu na zawartość w składzie kwasu linolowego. Z powodzeniem stosowany jest on w kosmetologii, dostarczając skórze dobroczynnych substancji, pomagając tym samym przedłużyć jej młodość. Oprócz tego mieści w sobie witaminy z grupy E, A, C i F.

Jakie korzyści daje stosowanie olejku z pestek opuncji figowej?

Nie przeprowadzono jeszcze wielu badań dotyczących oleju z opuncji figowej. Jednak wczesne wyniki pokazują, że obecność olejku z opuncji figowej w wielu typach skóry może naprawdę korzystnie wpłynąć na jej na zdrowie. Niektóre z lepiej zbadanych zalet to właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne. Przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom skóry spowodowanym działaniem promieni słonecznych, starzeniem się i innymi stresorami. Z drugiej strony antybakteryjne właściwości oczyszczają skórę i zapobiegają powstawaniu defektów, np. wyprysków. Olej z pestek opuncji figowej zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy i ma właściwości antybakteryjne. Oznacza to, że można zapobiegać naturalnym uszkodzeniom skóry, a także powstawaniu zaskórników czy wyprysków.

Skuteczny olej nośnikowy

W jednym z badań naukowcy połączyli olej z opuncji figowej z witaminą A. Wykazano, że zawartość tłuszczu w oleju z opuncji figowej jest niezwykle skuteczna w dostarczaniu witaminy A do naczynek skóry.  Witamina A ma przebadane korzyści dla skóry, ale stosowana samodzielnie często powoduje jej podrażnienia. Badania wykazały, że olejek z opuncji figowej jest odpowiedni i bezpieczny w dostarczaniu większej ilości składników odżywczych, w tym witaminy A, której nie można bezpośrednio nakładać na skórę.

Nawilżenie skóry

Z badań właściwości chemicznych olejku z opuncji figowej wynika również, że zawiera on wysoką zawartość kwasu linolowego. Kwas linolowy pomaga skórze zatrzymywać wodę, utrzymując ją nawilżoną. Należy przeprowadzić więcej badań, aby udowodnić nawilżające działanie olejku z opuncji figowej. Jednak anegdotyczne dowody sugerują, że jest bardzo skuteczny w nawilżaniu skóry poprzez wzmacnianie jej właściwości zatrzymywania wody.

Jak stosować olej z opuncji figowej?

Kilka renomowanych marek sprzedaje olej z opuncji. Olej ten można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie. Szukaj olejków oznaczonych etykietą: „100% czysty olej z opuncji”. Zwracaj również uwagę na zapis „BIO” – jest on bardzo ważny. Mamy wówczas pewność, że olej wyprodukowany z naturalnych składników. Produkty rekomendowane to te oznaczone jako „nierafinowane”, „tłoczone na zimno”, a także z certyfikatem.

Jednym z najlepszych olejków z pestek opuncji na rynku jest Bio Agadir 100% czysty olejek. Mamy pewność, że jest to produkt najwyższej jakości, w 100% naturalny, nierafinowany, organiczny i z pierwszego tłoczenia. Pochodzi z Maroka i posiada certyfikat EcoCert. Zarówno jego cena, jak i opinie mówią, że jest to produkt rekomendowany. Nie tylko przez kosmetologów, ale także przez amatorów pielęgnacji skóry. 

Jak stosować sam olejek z pestek?

Aby użyć nierozcieńczonego olejku z opuncji figowej, wlej na dłoń jedną lub dwie krople olejku i delikatnie wetrzyj w skórę. Stosować na wilgotną twarz, najlepiej zaraz po jej oczyszczeniu. Nie wskazane jest stosowanie olejku na suchą skórę!

Jak używać olejku z opuncji figowej jako nośnika?

Wymieszaj go z kilkoma kroplami wybranego olejku eterycznego, aby użyć olejku z opuncji figowej jako nośnika. Ilość dodanego olejku eterycznego decyduje o sile mieszanki olejków. Na przykład jedna kropla olejku eterycznego powinna zostać dodana do jednej łyżeczki olejku z opuncji, aby wytworzyć jedno procentowy roztwór. Aby stworzyć pięcioprocentowy roztwór, użyj 5 kropli na 1 łyżeczkę olejku z opuncji. Kilka kropel olejku można również zmieszać z ulubionym kremem

Jak przechowywać olej z opuncji figowej?

Nieużywany olej z pestek opuncji najlepiej przechowywać w lodówce. Aby stale czerpać z niego korzyści, zużyj go w przeciągu maksymalnie dwóch lat od daty zakupu lub przed upływem daty ważności wydrukowanej na etykiecie. Olejek Bio z opuncji figowej 100% znajduje się w ciemnym, szklanym opakowaniu. Dzięki temu chronione są jego cenne wartości aktywne.

Zastosowanie w kosmetologii — efekty stosowania olejku z opuncji figowej

olejek z opuncji figowej właściwości
Źródło: Freepik.com

Olej z pestek opuncji figowej znalazł ogromne przeznaczenie w kosmetologii. Oprócz działania odmładzającego olejek z opuncji figowej jest pełen innych efektów. Pomaga chronić skórę przed promieniami słonecznymi oraz zapobiega pojawianiu się plam starczych. Drobne zmarszczki znikają, skóra staje się bardziej elastyczna i świeższa. Ma on również zastosowanie w przypadku poparzeń słonecznych. Warto go stosować jako środek przeciw oparzeniom. Z pewnością załagodzi ból i przyśpieszy gojenie się ran. 

Olejek z opuncji figowej z powodzeniem przynosi efekty także w pielęgnacji włosów. Regularnie wcierając go w skórę głowy, można uzyskać lepszy wzrost włosów. Dodatkowo właściwości olejku z opuncji figowej przyczyniają się do rewitalizacji matowych, łamliwych i suchych włosów. Dzięki swoim wartościom włosy dłużej pozostaną nawilżone. 

Olej z opuncji figowej opinie

Stosowanie olejku z opuncji figowej jako uzupełnienie zwykłego kremu lub maski przyniesie równie namacalne efekty. Aby to osiągnąć, możesz dodać kilka kropli olejku do kremu na noc lub na dzień. Olejek może być również stosowany jako środek oczyszczający, z dobrym efektem w walce z trądzikiem. Można go również wprowadzić do domowego peelingu, lub po prostu przetrzeć twarz wacikiem nasączonym olejem.

Możesz uczynić olejek bardziej skutecznym, dodając do szamponów czy odżywek na głowę. Jeśli masz łupież, wystarczy wmasować olejek w skórę głowy. Nie musisz rozprowadzać go po włosach. Możesz również posmarować końcówki włosów czystym olejkiem, jeśli są nadmiernie rozdwojone.

Recenzje konsumentów, którzy używali opuncji jako masek do włosów, a także kremów do twarzy, potwierdzają, że efekt jest oczywisty. Skóra wygląda zauważalnie lepiej. Staje się bardziej nawilżona, wypoczęta, znikają podrażnienia i zaczerwienienia; włosy nabierają blasku i znacznie mniej wypadają. Jednak jednocześnie wielu zauważa, że ​​warto go stosować regularnie — jednorazowe działanie nie przyniesie nam oczekiwanych efektów.

Jeśli mówimy o mankamentach, to warto zauważyć, że czysty olejek nie należy do najtańszych. Co prawda używamy go w minimalnych ilościach i płacimy za 100% naturalny olejek. Warto zatem zdobyć się na taką inwestycji. Olejek możemy również rozcieńczać z innymi kosmetykami, przez co przedłużymy jego czas używania. Kolejnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, są jednostkowe cechy każdego organizmu. Dlatego mądrą decyzją jest wcześniejsze sprawdzenie reakcji alergicznej na olejek. Można to zrobić poprzez nałożenie kropli na dłoń. Jeśli po dobie nie wystąpiła żadna niespodziewana reakcja, możemy spokojnie używać olejku.

Efekty i właściwości stosowania olejku z opuncji w medycynie

Zastosowanie w medycynie

Jeśli chodzi o zastosowanie medyczne, olejek z opuncji stosowany jest w leczeniu i profilaktyce chorób związanych z przewodem pokarmowym. Wpływa korzystnie na wątrobę i nerki. Znajduje również zastosowanie w leczeniu zwykłego przeziębienia. Ma działanie przeciwzapalne i odpornościowe. Często dodawany jest do syropów na mokry kaszel, wytwarzanych zarówno przez przemysł farmaceutyczny, jak i w warunkach domowych. Leki z wykorzystaniem tego olejku sprawdzają się także dla cukrzyków. Przyczyniają się do utrzymania optymalnego poziomu cukru we krwi oraz normalizują metabolizm węglowodanów organizmu. Dzięki temu trzustka działa prawidłowo.

Niektórzy dietetycy zalecają swoim pacjentom leki zawierające olej z opuncji figowej, w celu zmniejszenia przedostawania się tłuszczu do organizmu i normalizacji metabolizmu. Oprócz tego, że narzędzie to dobrze wpływa na metabolizm, nie pozwala również na wchłanianie tłuszczu. W ten sposób możesz zaprowadzić porządek w swoim ciele i stracić dodatkowe kilogramy. 

Właściwości znajdujące się w olejku z opuncji figowej mogą pomóc przywrócić siły, dodać organizmowi energii, a także pozytywnie wpłynąć na nastrój. Istnieje opinia ekspertów, że olejek doskonale wpływa na układ krążenia, pomaga w utrzymaniu naczyń w prawidłowej kondycji i poprawia ukrwienie organizmu. Efekty z zastosowania olejku z opuncji figowej można zauważyć także przy pracy umysłowej — utrzymuje on mózg w dobrej kondycji, pobudza pamięć oraz niweluje bóle głowy.

Zastosowanie właściwości olejku z opuncji figowej w aromaterapii i relaksacji

Specjaliści polecają stosowanie olejku w celu przywrócenia komfortu stanu mentalnego. 

Skutecznie złagodzimy układ nerwowy podczas kąpieli z dodatkiem olejku. Aby to zrobić, dodaj kilka kropli i zanurz się w takiej wodzie na pół godziny. Możesz także stworzyć kompozycję odmładzającą. Do wanny w ciepłą wodą wystarczy dodać litr mleka, dwie łyżki soli morskiej, jedną łyżkę miodu i kilka kropli oleju Bio Agadir 100%. Wypoczynek w tak relaksującej kąpieli z dodatkiem olejku z opuncji figowej wzmocni wszystkie pozytywne efekty. 

Olejek ten wykorzystywany jest również w masażu relaksacyjnym, świetnie oddziałując na układ nerwowy, jednocześnie pielęgnując skórę. Możliwe są również sesje aromaterapii z użyciem olejku z opuncji. Opinie pacjentów potwierdzają, że olej z opuncji figowej to fenomen, zwłaszcza jeśli chodzi o relaksujące i kojące działanie na organizm. 

Czy są jakieś powody, aby nie używać olejku z opuncji?

Olej z opuncji figowej jest produktem rekomendowanym i ogólnie bezpiecznym dla zdrowych osób o każdym typie skóry i w każdym wieku. Jeśli masz znaną alergię na opuncję lub inne owoce, powinieneś unikać używania tego produktu. Jeśli Twoja skóra jest wrażliwa, na 24 godziny przed użyciem wykonaj test płatkowy. Nałóż niewielką ilość czystego olejku na nadgarstek. Jeśli w tym czasie wystąpi reakcja alergiczna — nie używaj tego olejku. Jeśli przejrzałaś ofertę olejków z opuncji, które są dostępne, być może zauważyłaś ich wysoką cenę. Aby wyprodukować olej z opuncji, potrzeba dużo nasion opuncji, więc zazwyczaj jest on droższy. To jedna z kwestii, które należy wziąć pod uwagę przed włączeniem go do codziennej pielęgnacji skóry.

Poznaliśmy już wszystkie właściwości i efekty olejku z opuncji figowej. Należą do nich przede wszystkim: nawilżenie, odprężenie, działanie antybakteryjne, przeciwutleniające oraz przeciwstarzeniowe. Warto go stosować, aby łagodzić stany zapalne skóry, a także zapobiegać uszkodzeniom skóry i trądzikowi.

Rekomendowane produkty — cena i opinie

Olejek z opuncji figowej to obowiązkowy kosmetyk w Twojej kosmetyczce. Ten wyjątkowy, naturalny preparat nadaje się zarówno do codziennej pielęgnacji skóry, jak i do konkretnego zabiegu nastawionego na rezultaty. Jego charakterystyczny skład to siła oleju z pestek opuncji figowej. To on pomaga odzyskać energię i młodość skóry. Może również pomóc w pozbyciu się blizn, defektów i suchości

Olejek z opuncji figowej Bio 100% jest butelkowany bezpośrednio u producenta z zachowaniem 100% czystości, wyjątkowości i wszystkich kryteriów jakości. Dzięki temu mamy pewność, że nie został połączony z innymi tańszymi olejkami na żadnym etapie dystrybucji.

Olejek Bio  z opuncji figowej 100% posiada wysokie stężenie kwasu linolowego, witaminy E oraz fitosteroli. Opinie osób, które stosują ten olejek, mówią same za siebie:

„Stosowałam już olejek z opuncji figowej innej marki, jednak nie przyniósł takich efektów jak ten. Teraz już wiem, że warto zwracać uwagę, czy kosmetyk ma certyfikat. Polecam wszystkim Paniom”

„Korzystałam wcześniej z innych olejków — z pestek śliw i arganowego. Żaden z nich nie przyniósł tyle efektów co ten olejek z opuncji figowej!”

„Jest to mój ulubiony olejek do twarzy! Używam już od dobrych paru lat i jestem zachwycona, jak bardzo poprawiła się jędrność i gładkość mojej skóry

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.