owieczka, lanolina z sierści owcy
Uroda

Właściwości i zastosowanie lanoliny hipoalergicznej

Lanolina to surowiec kosmetyczny oraz farmaceutyczny, naturalnego pochodzenia. Od dawien dawna stosowana jest do pielęgnacji skóry człowieka. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego wyrazu lano, czyli wełna. Dowiedz się więcej o cudownych właściwościach lanoliny i zastanów się, czy nie powinna się ona znaleźć w Twoim kosmetycznym asortymencie.

Pełnowartościowy wosk zwierzęcy

Lanolina, to naturalna wydzielina owczych gruczołów skóry, pokrywająca warstwę wełny owczej. Podstawową jej funkcją w przypadku zwierząt jest ochrona przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi:

  • deszczem,
  • słońcem,
  • wiatrem.

Co więcej, wydzielany przez skórę wosk chroni ją przed przesuszeniem, a samą wełnę przed łamliwością.

Cenny produkt uboczny

Lanolinę otrzymuje się podczas oczyszczania wełny. Pozyskany surowiec jest następnie rafinowany, odwadniany i odbarwiany. Dzięki temu uzyskiwana jest bursztynowo – złota barwa, o lepkiej, ciągliwej konsystencji i specyficznym tłuszczowym zapachu. Skład lanoliny zbliżony jest do składu ludzkiego sebum, wydzielanego przez naszą skórę.

Stopnie czystości lanoliny

Wyróżnia się cztery stopnie czystości wosku owczego. Różnią się one między sobą natężeniem zapachu i intensywnością zabarwienia. Pośród nich wyróżniamy:

  • lanolinę kosmetyczną,
  • lanolinę farmaceutyczną.

Składniki stanowiące o zastosowaniu lanoliny w kosmetyce to:

  • alkohole tłuszczowe,
  • triterpeny,
  • estry kwasów triterpenowych,
  • alkohole sterolowe,
  • kwasy tłuszczowe,
  • monoestry.

Pamiętajmy, że w zależności od źródła pozyskania, poszczególne rodzaje lanoliny kosmetycznej, mogą różnić się między sobą stopniem zawartości poszczególnych składników. Marka Ecocera tworzy kosmetyki z zawartością tego cudownego surowca. Naturalne produkty są nie tylko skuteczne, ale co istotniejsze, w bezpieczny sposób poprawiają kondycję naszej skóry. Produkty z woskiem zwierzęcym marki Ecocera to między innymi medyczne mydło potasowe z lanoliną, które posiada silne właściwości regeneracyjne i naprawcze. Odżywia, silnie nawilża i działa antybakteryjnie na nasza skórę. Przywraca naturalne pH, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ecocera cieszy się ogromnym uznaniem, zatem warto wybierać sklepy internetowe, mające w swym asortymencie kosmetyki tej marki.

W domowej kosmetyczce warto mieć także 100% hipoalergiczną lanolinę, która świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt.

Wybierając naturalne kosmetyki stawiajmy na ich jakość. Marka Ecocera tworzy swoje kosmetyki w zgodzie z naturą i wybiera to, co najbardziej wartościowe.

Za co kochamy lanolinę?

Lanolina wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami – tak kosmetycznymi, jak i pielęgnacyjnymi. Jest ona cenionym środkiem wygładzającym, oczyszczającym, ochronnym oraz nawilżającym. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju cery.

Dzięki istotnej zgodności zawartych w lanolinie składników, ze składnikami ludzkiego sebum, świetnie się wchłania, uzupełniając w ten sposób możliwe ubytki w naszej skórze. Lanolina hamuje zjawisko utraty wody, sprawiając tym samym, że nasza skóra jest miękka, nawilżona i gładka.

Branża kosmetyczna wykorzystuje lanolinę do produkcji:

  • kremów do rąk,
  • pomadek do ust,
  • mydeł,
  • dezodorantów,
  • zmywaczy do paznokci.

Lanolina i jej zastosowanie w dermatologii

Poza wykorzystaniem tego surowca w preparatach kosmetycznych, cenne działanie lanoliny, zauważone zostało przez dziedzinę medyczną, jaką jest dermatologia. Lanolina w dermatologii, wykorzystywana jest jako baza wielu nowoczesnych leków:

  • maści,
  • samoprzylepnych bandaży,
  • kremów,
  • opatrunków przeciwodleżynowych,
  • preparatów przeciwzapalnym.

Czy lanolina poprawi kondycję naszych włosów?

młoda kobieta o blond włosach
Źródło: pixabay.com

Jak się okazuje, właściwości owczego wosku sprawdzą się nie tylko w pielęgnacji skóry naszego ciała, ale także podczas zabiegów pielęgnacyjnych włosów. Lanolina poprawi kondycję włosów zniszczony, suchych, pozbawionych blasku. Kobiety, które na co dzień prostują włosy, często je farbują, bądź stosują wszelkie inne zabiegi pielęgnacyjne, powinny zdecydować się na wykorzystanie lanoliny. Jest ona także skutecznym rozwiązaniem dla tych, którzy borykają się z problemem włosów wysokoporowatych. Czysta lanolina, bądź kosmetyki na jej bazie, wygładzą włosy, ograniczą rozdwajanie się końcówek oraz puszenie się.

Lanolina jest dziś podstawowym składnikiem bardzo szerokiego spectrum kosmetycznych produktów. Dzięki swoim wspaniałym właściwościom odżywczym, nawilżającym i ochronnym, może być stosowana w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, jak i leczniczych. Co więcej, możliwość zastosowania lanoliny do każdego rodzaju skóry, świadczy o jej jeszcze większym polu manewru i wielokierunkowości działania.

Źródło:

  • B. Bednarczyk-Cwynar, K. Majewska, D. Olender, A. Pawełczyk, K. Sowa-Kasprzak, J. Żwawiak, Skarby natury w kosmetyce, Tom I, Wrocław 2014.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.