Bez wątpienia tort kojarzy się z czymś bardzo słodkim i bardzo… kalorycznym. Dla wielu osób, które są na diecie, ale też dla tych, które z różnych względów nie mogą spożywać nadmiaru cukru staje się więc deserem, którego muszą unikać. Czy jednak istnieje szansa na to, że smaczny, kolorowy tort może być dietetyczny? Sprawdzamy tę nieco kontrowersyjną hipotezę!
Tort niskokaloryczny, czyli jaki?
Tort dietetyczny przede wszystkim wyróżnia się ograniczoną podażą cukru. Tradycyjne torty mają go bowiem całkiem sporo – zarówno w samym cieście, jak i w kremie oraz dekoracjach. W jaki sposób można to zmienić?
Najlepszym rozwiązaniem tej trudnej kwestii jest zastąpienie białego cukru jego substytutami. Obecnie na rynku znajduje się tak bogaty wybór substancji słodzących, czy to naturalnych, jak ksylitol, czy też syntetycznych, jak erytrol, że nie powinno być z takim zastępstwem większych trudności. Takie składniki są bezpieczne dla zdrowia, a do tego można wykorzystać je w znacznie mniejszej ilości – są bowiem dużo słodsze od cukru.
Wykorzystanie popularnych słodzików nie tylko obniża kaloryczność tortu, ale też sprawia, że taki deser może być spożywany, chociażby przez diabetyków – którzy w takiej sytuacji mogą obniżyć ilość podawanej insuliny.
Drugim, równie ważnym składnikiem, który warto zastąpić składzie dietetycznego tortu, jest mąka. Z pewnością to biała, pszenna mąka jest surowcem, który obok cukru dodaje kalorii wszystkim wypiekom cukierniczym. Do tego stanowi duże zagrożenie dla osób z nietolerancją glutenu. W przypadku niskokalorycznego tortu dietetycznego może być zastąpiona szeregiem innych produktów – mąką kokosową lub ryżową, a także kukurydzianą. Oczywiście, wiele zależy tutaj od wiedzy osoby przygotowującej ciasto.
Dietetyczny krem i dekoracje
Również krem do tortu oraz dekoracje mogą być dietetyczne! Mleko czy masło używane do ucierania masy kremowej mogą zostać zastąpione napojami roślinnymi oraz niskotłuszczową margaryną, natomiast klasyczne, cukrowe dekoracje warto zastąpić świeżymi owocami czy też orzechami – są nadal dość kaloryczne ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jednak znacznie zdrowsze dla organizmu niż cukrowe figurki.
Zastosowanie takich zmian może pozwolić na przygotowanie tortu dietetycznego – o mniejszej zawartości kalorii, a także bezpieczniejszego dla osób mających różne problemy ze zdrowiem. Pozostaje jednak jeszcze inna kwestia – jak taki tort przygotować?
Tort dietetyczny na zamówienie – czyli o cukierniach online
W okolicznej cukierni nie chcą przyjąć zamówienia na dietetyczny tort, a Ty nie czujesz się na siłach, by podjąć się trudu przygotowania nieco bardziej skomplikowanego przepisu? Nic straconego! Z pomocą przyjdzie Ci oferta cukierni online!
Jak to działa? Cukiernia, która może znajdować się nawet w odległym mieście, przyjmuje od Ciebie zlecenie na przygotowanie tortu z określonych składników lub też podobnego rodzaju wypieki ma nawet w swojej ofercie. Ty ustalasz tylko szczegóły i składasz zamówienie.
Dietetyczny tort zostanie przygotowany zgodnie z Twoimi oczekiwaniami, spakowany i wysłany firmą kurierską pod wskazany adres. Cały proces realizowany jest błyskawicznie – ciasto będzie zatem świeże, a sam transport przeprowadzony w warunkach chłodniczych, by zapobiec zepsuciu się kremu czy dodatków.
Dietetyczny tort na zamówienie wykonany przez cukiernię online to również wygodna opcja, gdy chcesz sprawić komuś miłą, zdrową i smaczną niespodziankę! Wybierz ciast i adres przyjaciółki lub krewnego i po prostu spraw mu frajdę!