Ugotowana kaszta pełna witamin gotowa do spożycia
Zdrowie

Kasza — niedoceniany skarb. Dlaczego tak mało jej jemy i jak to zmienić?

Artykuł partnera.

Na polskich stołach przed wiekami królowała tylko kasza – stanowiła podstawowy składnik posiłków spożywanych każdego dnia. Dziś staje się coraz bardziej popularna, mimo ogólnopolskiej miłości do ziemniaków. Świadomość korzyści płynących ze spożywania kaszy pozwala dokonywać świadomych i cennych wyborów żywieniowych. Sprawdź, dlaczego kasza to niedoceniany skarb!

Kasza zawiera cenny błonnik pokarmowy

Jakie znaczenie ma błonnik w codziennej diecie?

  • błonnik pokarmowy pomaga w utrzymaniu zdrowego traktu pokarmowego poprzez regulację perystaltyki jelit, co sprzyja prawidłowemu trawieniu i zapobiega zaparciom,
  • spożywanie żywności bogatej w błonnik może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi ciała przez uczucie sytości, co zmniejsza apetyt i skłonność do objadania się,
  • błonnik rozpuszczalny, obecny w niektórych rodzajach błonnika, pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi,
  • pewne rodzaje błonnika, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny, mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi.

Kasza jest bogata w witaminy i mikroelementy

Poza błonnikiem kasze zawierają również witaminy i minerały. Najważniejsze z nich to:

  • Witamina B1 (jaglana, jęczmienna i ryż brązowy),
  • Witamina B3 (jaglana, pęczak i brązowy ryż),
  • Witamina B6 (płatki owsiane, jęczmienne i gryczane),
  • Kwas foliowy (gryczana, jęczmienna i quinoa),
  • Witamina E (kasza gryczana i jaglana).

To najpopularniejsze dostępne rodzaje kaszy. W sklepie Ale Młyn znajdziesz je sprzedawane na wagę i nabędziesz w dowolnej ilości.

Kasza to produkt pochodzenia naturalnego

Ma to ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Kasze poddawane są obróbce mechanicznej i ewentualnie termicznej (gryczana palona), ale ich struktura wewnętrzna pozostaje bez zmian. Jest tak dlatego, że kasze powstają z ziaren zbóż. Aby mogły zostać przygotowane do konsumpcji, producent usuwa z nich zewnętrza warstwę w formie łuski. Proces ten jednak nie pozbawia kasz wartości odżywczych, czyli węglowodanów, białka i tłuszczów.

Proces przetwarzania produktów zbożowych nie wykorzystuje szkodliwego w nadmiarze sodu. Obróbka termiczna i mechaniczna mają na celu jedynie usunięcie niejadalnych części ziarna i ułatwienie późniejszego przygotowania do spożycia. Wszystkie rodzaje kaszy w sklepie Ale Młyn są pochodzenia naturalnego i nie mają szkodliwych substancji dodatkowych w tym konserwantów.

Kasza jest bardzo smaczna, łatwa do przygotowania i tania

Posiłki powinny być nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Dlatego warto bazować podczas ich przygotowania właśnie na kaszy. Niektórzy wybierają ja dlatego, że można ją przyrządzić szybko, bez brudzenia rąk i na różne sposoby. Dodatkowo pasuje ona do potraw mięsnych, wegetariańskich, wegańskich i sprawdza się jako składnik główny czy dodatek. Dla wielu osób kasze są też świetne pod względem łatwości przechowywania – wystarczy suche i chłodne miejsce. Kasza nie spleśnieje, nie zepsuje się, o ile zostanie zmagazynowana ww. warunkach.

Warto pamiętać o zakupie kasz ze sprawdzonego źródła i najlepiej bez opakowań plastikowych. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.