Trawa cytrynowa
Uroda Zdrowa żywność

Trawa cytrynowa – właściwości lecznicze, zastosowanie

To pachnące zioło było pierwotnie uprawiane w tropikalnej Azji od Indii po Filipiny. Trawa cytrynowa jest uważana za przyprawę uniwersalną. Uzupełnia smak warzyw i mięsa, ryb i owoców morza, a także jest wykorzystywana do produkcji aromatycznych herbat. Może być spożywana na świeżo, suszona lub przetwarzana na proszek. Jej właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe i uspokajające są wykorzystywane w medycynie. Olejek eteryczny pozyskuje się z liści i kwitnących wierzchołków.

Komercyjne plantacje trawy można znaleźć głównie w Malezji, Indiach, Chinach, Sri Lance, Indonezji i Afryce Południowej. Jest również popularna wśród ogrodników w Ameryce Łacińskiej i USA.

Skład chemiczny i właściwości trawy cytrynowej

Jakie są trawa cytrynowa właściwości? Otóż, najcenniejszymi składnikami rośliny są olejki eteryczne. W ich skład wchodzą naturalne tłuszcze – cytral, mikryna, linalol, dipinen. Jednak udział tłuszczów wynosi tylko 0,05, pod względem objętości są one znacznie gorsze od białek (1,82%) i węglowodanów (2,53%). Łodygi jadalne uważane są za pokarm niskokaloryczny – zawierają tylko 99 kcal na 100 g.

SubstancjaObjętość (w% od 100 g)Rola w ciele
Niacyna0,1Reguluje metabolizm węglowodanów, zapewnia prawidłowy stan skóry
Ryboflawina0,01Chroni przed infekcjami, uczestniczy w produkcji hemoglobiny
Witamina A0,6Zwiększa odporność, odpowiada za zdrowie wzroku i błon śluzowych
Kwas askorbinowy0,26Wzmacnia odporność na wirusy i drobnoustroje, wytwarza enzymy i hormony
Potas72,3Normalizuje gospodarkę wodno-energetyczną, kontroluje pracę mięśni i nerek.
Wapń6,5Tworzy tkanki zębów i kości
Magnez6Reguluje pracę serca, żołądka, układu nerwowego
Żelazo0,82Wytwarza hemoglobinę, dotlenia tkanki
Mangan0,52Kieruje metabolizmem białkowo-węglowodanowym i pracą układu nerwowego
Cynk0,22Stymuluje podział komórek, wspiera układ odpornościowy i rozrodczy

Ponadto zielona część rośliny zawiera około 20 terpenów i fitosteroli, które działają przeciwbakteryjnie, grzybobójczo i przeciwzapalnie.

Przydatne właściwości i zastosowania trawy cytrynowej

W krajach tropikalnych trawa cytrynowa jest codzienną przyprawą kulinarną do dań gorących, sałatek i napojów. Ale to nie wszystko – to pachnące zioło ma jeszcze sześć innych pożytecznych zastosowań:

  • Etnonauka. Świeże łodygi, wywary z suszonych liści i napary z oleju są używane do leczenia ran, infekcji i ponad 20 chorób przewlekłych.
  • Aromaterapia. Suszony proszek z trawy cytrynowej i olejek eteryczny z rośliny skutecznie zwalczają stres, depresję, chroniczne zmęczenie.
  • Kosmetyka. Szampony, lakiery do włosów, mydła, balsamy, kremy i dezodoranty powstają na bazie olejku i esencji z trawy cytrynowej.
  • Kontrola owadów. Terpeny w trawie odstraszają muchy, komary i karaluchy.
  • Niszczenie pasożytów jelitowych. Tłuszczowy składnik geraniol zabija nicienie.
  • Magiczna praktyka. Ludy tropikalnej Azji używają trawy cytrynowej do rytuałów wróżenia i składania ofiar bogom.

Zastosowanie kulinarne

Główną cechą trawy cytrynowej jest jej połączenie z ogromną gamą produktów spożywczych, od mięs po słodycze. Potrawy przyrządzane z tym ziołem nabierają świeżego aromatu i łagodnego smaku, przypominającego mieszankę cytryny, mięty i korzenia imbiru. Indyjscy kucharze dodają pachnące łodygi do warzywnych gulaszy i curry. Chińczycy i Filipińczycy używają go do ryb i kurczaka. Legendarne tajskie zupy i sałatki zawsze zawierają trawę cytrynową.

Co ciekawe lekko posiekane łodygi wrzuca się do zupy i usuwa przed końcem gotowania. Do sałatki lub jako dodatek do pieczeni trawa cytrynowa jest rozdrabniana na cienkie krążki, jak pory. W tej postaci może być również stosowana w sosach barbecue i marynatach. Dobrze komponuje się z sosem sojowym, octem, czosnkiem i różnymi rodzajami pieprzu.

Świeża trawa cytrynowa jest trudna do zastąpienia, ponieważ żaden inny produkt nie jest w stanie dokładnie oddać jej specyficznego aromatu. Mieszanka skórki cytrynowej i liści rukoli może być używana w marynatach i sałatkach. Do zup nadają się suszone liście lub tajska pikantna pasta.

Trawa cytrynowa w medycynie tradycyjnej

Azjatyccy uzdrowiciele stosują w celach leczniczych świeże łodygi, herbatę z suszonych liści oraz inhalacje z odwaru trawy cytrynowej. Środki te pomagają w następujących dolegliwościach:

  • Infekcje dróg oddechowych. Olejki terpenowe z rośliny niszczą paciorkowce i gronkowce. Herbatka z trawy cytrynowej lub rosół ze świeżymi łodygami ma za zadanie wyeliminować kaszel, katar i gorączkę.
  • Niestrawność i biegunka. Trawa cytrynowa jest skuteczna przeciwko bakteriom żołądkowym 10 rodzajom bakterii coli.
  • Grzybicze zmiany skórne. Olejek z trawy cytrynowej skutecznie leczy porosty, trichofitozę, parch.
  • Choroby sercowo-naczyniowe. Odwar z liści rośliny stabilizuje tętno, obniża ciśnienie krwi.
  • Zaburzenia nerwowe. Wchodzący w skład olejków cytral działa kojąco na układ nerwowy, likwiduje bezsenność i depresję.
  • Cukrzyca. Wodna zawiesina trawy cytrynowej pomaga w normalizacji poziomu cukru we krwi.
  • Bół głowy. Trawa hamuje działanie enzymów powodujących skurcze naczyń mózgowych.
  • Opryszczka. Smarowanie olejkiem eterycznym leczy „zimno” na ustach.
  • Rak jelita. Składnik tłuszczowy limonen zapobiega uszkodzeniom DNA komórek, które powodują wzrost guza.
  • Rany. Środki przeciwbólowe i środki przeciwdrobnoustrojowe sprzyjają szybkiej regeneracji tkanek.
  • Bóle stawów i mięśni. Wcieranie olejku z trawy cytrynowej działa przeciwbólowo na reumatyzm, dnę moczanową, lumbago, stłuczenia i skręcenia.

Zastosowanie w kosmetologii

Substancje antybakteryjne zawarte w roślinie zapobiegają powstawaniu trądziku i czyraków. Trawa cytrynowa działa ściągająco, zwężając pory i zmniejszając produkcję sebum. Oto 5 sposobów na wykorzystanie tej rośliny do upiększenia skóry i włosów:

  • Tonik lodowy. Wywar z łodyg jest zamrażany na tackach na kostki lodu. Przetrzyj twarz 2-3 razy w tygodniu. Produkt napina skórę poprzez zwężenie porów w strefie T.
  • Makijaż podstawowy. Wymieszaj 2 łyżki naparu z rumianku i 2 krople olejku z trawy cytrynowej. Nasmaruj twarz cienką warstwą przed nałożeniem podkładu.
  • Maska na twarz. Przygotuj mieszankę z 2 łyżek tłustej kwaśnej śmietany, 5 kropli oleju z trawy cytrynowej i 2 łyżeczek miodu i zielonej glinki. Nałożyć na twarz, pozostawić na 15 minut, następnie zmyć ciepłą wodą. Zabieg zapewnia efekt odświeżający, zmiękczający i nawilżający.
  • Odżywka do włosów przetłuszczających się. Lekko ubitą łodygę sorgo cytrynowego gotuje się przez 15 minut w 1 szklance wody. Pozostawić pod przykryciem na 2 h. Płukanie włosów po umyciu usuwa łupież i tłuste cebulki.
  • Dezodorant. Wymieszaj 5 kropli oleju z trawy cytrynowej z 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Nasmaruj pachy mieszanką po goleniu. Łagodzi podrażnienia po goleniu i zmniejsza wydzielanie potu.

Jak używać trawy cytrynowej do odchudzania

Trawa cytrynowa właściwości
Źródło: Freepik.com

Istnieją 2 opcje stosowania trawy cytrynowej w diecie:

  • Herbata odchudzająca. Umieść w szklanym naczyniu 1 drobno posiekaną łodygę trawy cytrynowej, 2 cm kawałek korzenia imbiru i gałązkę mięty . Zalej 1 litr wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5 minut. Po odcedzeniu dodaj sok z połowy cytryny i dowolny słodzik bez kalorii. Pij na ciepło lub zimno 4 razy dziennie.
  • Przyprawa do żywności. Drobno posiekane łodygi zamiast soli i cukru dodaje się do farszu do ryb lub grillowanego kurczaka, do świeżej sałatki, zupy. Potrawy nabierają smaku i aromatu bez zwiększania kaloryczności.

Aromatyczne zioło nie ma bezpośredniego wpływu na spalanie tłuszczu. Jest jednak często spożywane jako środek wspomagający dietę. Faktem jest, że herbata z trawy cytrynowej może hamować apetyt. Zastępując kolejną „przekąskę” filiżanką aromatycznej herbaty, osoba zmniejsza kaloryczność swojej diety. Ponadto napar działa jako środek moczopędny i przeczyszczający. Usuwanie nadmiaru płynów z tkanek obniża wagę, a oczyszczanie jelit i wątroby z toksyn przyspiesza przemianę materii.

Czy trawę cytrynową można spożywać podczas ciąży i karmienia piersią?

Pomimo wielu przydatnych właściwości rośliny, trawa cytrynowa w ciąży przez lekarzy nie jest zalecana przyszłym matkom. Substancje czynne mogą powodować następujące działania niepożądane:

  • Alergia. Objawia się wysypką skórną, katarem, dusznością lub obrzękiem krtani.
  • Gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi. Efekt ten jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet z hipoglikemią lub cukrzycą w czasie ciąży.

Zakaz używania trawy cytrynowej dotyczy również matek karmiących. Produkt może powodować reakcje alergiczne u dziecka. Ponadto wpływ trawy cytrynowej na laktację nie został w pełni poznany, dlatego lepiej wykluczyć ryzyko.

Przeciwwskazania i możliwe szkody

Roślina uważana jest za jedną z najbezpieczniejszych na świecie. Jednak surowo zabrania się używania go w przypadku niektórych chorób. Między innymi:

  • choroby nerek i wątroby;
  • hipoglikemia;
  • alergia na zboża (owies, proso, kukurydza itp.);
  • obfite miesiączki.

Gdy produkt jest nadużywany, a zdrowi ludzie doświadczają nieprzyjemnych objawów – zawrotów głowy, senności, zwiększonego apetytu i pragnienia. Dlatego należy przestrzegać bezpiecznej dziennej dawki od 2 do 10 g.

Jak wybrać i przechowywać trawę cytrynową

Trawa cytrynowa nie rośnie w klimacie umiarkowanym i zimnym, dlatego jest wysyłany z Chin, Indii i Tajlandii. Świeże zioło jest dostępne w azjatyckich sklepach spożywczych i dużych supermarketach. Najlepszy wybór jest w sklepach z produktami ekologicznymi, które oferują trawę cytrynową uprawianą bez użycia pestycydów i GMO.

Oznaką wysokiej jakości rośliny jest grubsza część korzeniowa. Im dłuższe i cięższe są łodygi, tym są zdrowsze. Dopuszczalne są lekko zwiędłe zielone końcówki, ale nie należy brać żadnych wysuszonych części.

Natychmiast po zakupie zawiń roślinę szczelnie w papier i włóż do szuflady na warzywa w lodówce. Dzięki temu produkt zachowuje świeżość nawet do 2 tygodni. Trawa cytrynowa dobrze przechowuje się w zamrażarce. Osłabia to nieco smak, ale łodygi łatwiej się później kroi. Inną metodą przechowywania jest drobno posiekać zioło, wysuszyć je i umieścić w szklanym słoiku. Suszone łodygi zmielić na proszek za pomocą młynka do kawy lub dodać do potraw w kawałkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.