Pożywne ciasteczka opruszone wiórkami kokosowymi
Uroda Zdrowa żywność

Wiórki kokosowe – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przykłady zastosowań

Wiórki kokosowe są popularnym dodatkiem do ciast i deserów oraz dań kuchni azjatyckiej. Doceniamy je za doskonały smak i cudowny aromat. Fakty dowiodły, że wióry są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Chociaż nasycone kwasy tłuszczowe mają wysoką zawartość węglowodanów, mogą pomóc Ci schudnąć. Warunkiem jest jednak dodawanie ich do niskokalorycznych potraw lub spożywanie ich samodzielnie. Jakie są inne korzyści z wykorzystania wiórków kokosowych do naszej diety? Dowiedz się!

Wiórki kokosowe – pochodzenie

Okruchy kokosa są wytwarzane z miąższu owoców palmy kokosowej (kopry). To drzewo jest zwykle spotykane w krajach tropikalnych, na przykład w niektórych krajach azjatyckich i Nowej Zelandii. Do wzrostu kokos wymaga nie tylko wysokiej temperatury, ale także dużej wilgotności, regularnych opadów deszczu i nasłonecznienia. Co ciekawe, drzewa kokosowe najczęściej występują na tropikalnych plażach. To właśnie one kojarzą nam się najbardziej z rajskim wizerunkiem wyspy turystycznej. Drzewo to zwykle osiąga imponujące rozmiary, a jego wysokość może dochodzić do 30 metrów. Liście tego drzewa również budziły uznanie. Mają od 4 do 6 metrów długości i około 90 cm szerokości. Jednak najważniejszą rzeczą w kokosie są jego owoce. Okrągłe orzechy mają wagę do 2,5 kg.

Wiórki kokosowe i ich wartości odżywcze

Wiórki kokosowe zawierają witaminy C i E, które mogą wzmacniać odporność organizmu i korzystnie wpływać na stan skóry. Miazga kokosowa to także witamina B, która wpływa pozytywnie na stan układu nerwowego. Wióry drzewne są również dobrym źródłem potasu. Znajdziemy wśród nich również magnez, żelazo, wapń, cynk, sód i fosfor.

Kokos to także tłuszcze nasycone (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą poziomu złego cholesterolu i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej), błonnik, niewielka ilość białka oraz elektrolity sprzyjające utrzymaniu kwasowości równowaga w ciele.

Wiórki kokosowe a odchudzanie

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, niektórzy rezygnują z kokosa przy diecie redukcyjnej. Fakty dowiodły, że jest to całkowicie nieracjonalne, ponieważ tłuszcz kokosowy nie powoduje przyrostu masy ciała. Co ważniejsze wiórki pęcznieją w żołądku, przez co długo czujemy się najedzeni, w efekcie jemy mniej.

Ze względu na wysoką zawartość potasu miazga kokosowa może usuwać nadmiar wody z organizmu, zmniejszając w ten sposób wagę, zmniejszając obrzęki i redukując tłuszcz. Zawarte w kokosie kwasy tłuszczowe MCT mogą przyspieszyć nasz metabolizm, więc jedząc je, możemy szybciej spalać kalorie. Badania wykazały, że olej kokosowy pomaga zwalczać otyłość brzuszną. Dlatego nie zwlekaj, bo sto gramów wiórków kokosa to około 660 kcal.

Wiórki kokosowe istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej

Większość produktów kokosowych ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Chipsy kokosowe pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, dlatego będą doskonałym uzupełnieniem diety zasadowej. Ich regularne spożywanie pomaga zapobiegać wielu chorobom wywołanym długotrwałym zakwaszeniem organizmu.

Wiórki kokosowe – przykłady zastosowań

Musli z owocami i zdrowymi wiórkami kokosowymi
Źródło: Pexels.com

Cechą charakterystyczną wiórków kokosowych jest niepowtarzalny smak i aromat. Są szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej. Niemniej jednak możemy z nich korzystać również przy gotowaniu potraw spełniających zalecenia dotyczące zdrowego żywienia. Przykłady zastosowań:

  • wiórki kokosowe można łatwo dodać do sałatek warzywnych i kaszy manny z owocami. Ten obiad z pewnością przyciągnie najmniejszych,
  • wiórki kokosa doskonale uzupełnią domowe ciastka zbożowe, świąteczne pierniki, a nawet słodkie desery lodowe. Możesz również przygotować smakowe kulki kokosowe na bazie kaszy jaglanej,
  • ten produkt doskonale nadaje się jako panierka do kurczaka, a nawet ryb,
  • wiórki kokosowe należy dodawać do deserów jogurtowych lub koktajli na bazie bananów i mrożonych malin.

Wiórki kokosowe – kalorie

Okruchy kokosa to doskonałe źródło energii. W 100 gramach tego produktu znaleźliśmy prawie 655 kalorii. Warto pamiętać, że nie powinniśmy jeść dziennie więcej niż 10-20 gram okruchów orzecha kokosowego. Oznacza to, że dostarczają naszemu organizmowi około 65-130 kalorii dziennie. Ten produkt jest dobrym źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych i białka. Dodatkowo 100 kawałków miękiszu kokosowego zawiera aż 21 gramów błonnika pokarmowego oraz zestaw cennych minerałów i witamin z grupy B.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.