Lawenda
Dom i ogród

Lawenda, kiedy kwitnie i co z niej można zrobić

Sezon na kwiaty lawendy i przetwory z niej trwa nieprzerwanie już od dobrych kilkunastu lat. Popularne niegdyś zioło, często uprawiane w ogrodach i używane chętnie w gospodarstwie. Teraz wraca do łask i do naszych ogrodów.

Co wiemy o lawendzie

Pochodzi z rejonów morza Śródziemnego, w związku z czym może w naszym klimacie wymarzać, dlatego należy w chłodniejszych regionach okrywać ją warstwą liści i gałązką jedliny (zabezpiecza liście przed wywianiem). Sprzedawane w Polsce sadzonki są już zazwyczaj zahartowane i nie powinny przemarzać zimą, przynajmniej w południowej części kraju. Najlepiej jest zaopatrzać się w sadzonki u ogrodnika albo w internetowym sklepie ogrodniczym prowadzonym przez polskich szkółkarzy.

Właściwości lawendy

Krzewinka wiecznie zielona o dużej zawartości olejków eterycznych, fenolokwasów, kumaryny, antocyjanów i flawonoidów. Jej przetwory mają działanie uspokajające, lekko nasenne i rozluźniające. Olejek z lawendy koi ból głowy, stosuje się go rozcierając po kilka kropel na skroniach.

Jak uzyskać wartościowy surowiec

Termin kwitnienia zależy w dużej mierze od rejonu kraju, pogody, zwykle zaczyna od połowy czerwca, a w niektórych rejonach trwa nawet do końca września. Obserwując przyrodę możemy się dowiedzieć najwięcej na temat jej funkcjonowania.

Także jeśli w danym momencie lawenda jest mocno oblatywana przez pszczoły i trzmiele to znak, że jest najbardziej bogata w olejki, pyłek i nektar, również wtedy czuć jej zapach z największej odległości. W tym czasie należy ściąć kwiaty z przeznaczeniem do kuchni.

Co można zrobić z lawendy

Oprócz tego, ze pięknie wygląda, lawenda jest też rośliną miododajną. Miód uzyskany z pól lawendowych ma wyczuwalny aromat tych kwiatów.

Syrop z lawendy

Wykonanie syropu z lawendy jest bardzo proste. Wystarczy przygotować syrop z plastra cytryny, równych porcji cukru i wody oraz taką samą ilość kwiatów lawendy, które należy połączyć i zostawić na kilka godzin aby składniki przeszły do roztworu. Następnie odciskamy go i przelewamy do butelek. Ten przepis nie wymaga pasteryzacji.

Syrop można pić rozmieszany z wodą, dodawać do aromatyzowania mas, ponczowania ciast rozcieńczając np. alkoholem. Wyśmienicie smakuje piwo z dodatkiem syropu z lawendy.

Mieszanka prowansalska

Lawenda jest jednym z podstawowych składników mieszanki ziół prowansalskich. Występuje w oryginalnej recepturze.

Lawenda w szafie

Nasze babcie znały ten sposób jako niezawodny na pozbycie się moli w szafach z ubraniami. Do wykonania skutecznego i naturalnego środka odstraszającego te owady należy w równych proporcjach wymieszać:

  • rozdrobnioną lawendę;
  • szyszki chmielu;
  • kwiaty wrotyczu;
  • tymianek/rozmaryn.

Następnie tą (suszoną) mieszanką wypełnić woreczki z cienkiej bawełny i powiesić między ubraniami. Nie tylko ochroni nasze ciuchy, ale też wypełni szafę pięknym zapachem. Suchy surowiec do tej mieszanki należy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Wsad woreczków wymieniamy co ok. pół roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.