Przygotowany świąteczny sernik korzenny na bazie miodzika ocherzowego
Dom i ogród

Przepis na świąteczny sernik korzenny na bazie Miodziaka Orzechowego

Boże Narodzenie już lada moment, jeśli nie macie pomysłu na deser, który możecie podać w tym okresie swoim bliskim, koniecznie przetestujcie nasz przepis na pyszny, kremowy i maksymalnie waniliowy sernik na orzechowo-korzennej bazie zrobionej z ziarnistych batoników Miodziak Orzechowy marki Galicia. Gwarantujemy – ten sernik rozejdzie się jak w mgnieniu oka, ponieważ każdy kto go spróbuje – poprosi o dokładkę.

Do przygotowania sernika potrzebujecie:

  • 280 gram batoników Miodziak Orzechowy (4 sztuki),
  • 50 gram masła,
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika,
  • 1000 gram twarogu tłustego lub masy serowej,
  • 250 gram cukru (200 gram do pieczenia, 50 gram do galaretki),
  • 30 gram mąki krupczatki,
  • 3 szt. jajek,
  • 200 gram śmietany 30%,
  • 5 gram proszku do pieczenia,
  • 4 pomarańcze,
  • 30 gram galaretki pomarańczowej,
  • szczyptę cynamonu.

Przygotowanie sernika na spodzie z Miodziaka Orzechowego

ETAP 1:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozdrobnienia w blenderze lub robocie kuchennym miodziaka orzechowego. W międzyczasie roztapiamy masło i wlewamy je do mąki z miodziaka. Do tej mieszanki dodajemy łyżeczkę korzennej przyprawy do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną mieszanką wykładamy dno tortownicy (najlepiej 20 cm – ciasto będzie wyższe), a następnie ugniatamy. Przygotowany spód odkładamy do lodówki, by masło stężało, a pokruszone miodziaki orzechowe stworzyły jednolitą, pachnącą piernikiem, podstawę naszego sernika.

ETAP 2:

Gdy spód jest w lodówce, włączamy piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 180 stopni Celsjusza, a następnie przechodzimy do przygotowania środka naszego ciasta. Do robota kuchennego wrzucamy 1/3 twarogu oraz około 80 gram cukru i przygotowaną krupczatkę. Miksujemy wszystko razem przez około 3 minuty na średnich obrotach urządzenia. Po tym czasie dodajemy pozostałe 2/3 sera sernikowego, jajka oraz cukier waniliowy. Dodajemy także pozostałe 120 gram cukru białego. Wszystko miksujemy ponownie przez mniej więcej minutę – do momentu uzyskania gładkiej masy, bez grudek i granulek cukru. Ostatni etap to dodanie do naszej mieszanki śmietanki i ponowne miksowanie. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasz spód z batoników Miodziak i pieczemy przez mniej więcej godzinę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu i wystudzeniu polecamy schować ciasto do lodówki – jego konsystencja będzie wówczas zdecydowanie lepsza.

ETAP 3:

Ostatni krok to przygotowanie pysznej frużeliny pomarańczowej, która wyląduje na wierzchu naszego sernika. Jej wykonanie zaczynamy od obrania wszystkich pomarańczy i pozbycia się z nich białych błonek. Pomarańcze drobno siekamy i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich 50 gram cukru oraz szczyptę cynamonu i dusimy na drobnym ogniu aż puszczą sok. By uniknąć przypalenia, możecie dodać niewielką ilość wody. Po około 5 minutach zdejmijcie pomarańcze z gazu lub indukcji i dodajcie do nich galaretkę w proszku. Mieszajcie do jej rozpuszczenia. Gdy zauważycie, że zaczynają delikatnie się ścinać, wyłóżcie je na wierzch sernika i schowajcie go ponownie do lodówki.

Sernik, który pokochacie od razu po spróbowaniu

Gwarantujemy, że połączenie delikatnie słodkich i lekko kwaśnych pomarańczy, z masą serową i delikatnie korzennym spodem na bazie batonika Miodziak Orzechowy z pewnością przypadnie Wam do gustu i już kolejnego dnia po zjedzeniu ciasta, będziecie mieć ochotę zrobić je po raz kolejny.

SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.