Jednym z niezbędnych akcesoriów dla niemowląt jest smoczek kauczukowy. Wybór odpowiedniego modelu to jednak nie wszystko. Istotna jest także właściwa higiena. Odpowiednio przygotowany będzie bezpieczny dla malucha. Nie wiesz, jak prawidłowo wyparzyć smoczek kauczukowy? Czytaj dalej, a dowiesz się, jak we właściwy sposób odkazić akcesorium przed pierwszym użyciem.
Dlaczego warto wyparzyć smoczek kauczukowy?
Właściwa higiena smoczka kauczukowego jest niezbędna dla zdrowia Twojego dziecka. Wyparzenie akcesorium powinieneś przeprowadzać co do zasady do ukończenia przez malucha pierwszego roku życia. Jest to istotne ze względu na fakt, że dzieci w tym okresie szczególnie są podatne na infekcje i zakażenia.
Wyparzanie smoczka ma przede wszystkim na celu zapobiec:
- stanom zapalnym w jamie ustnej,
- pleśniawkom,
- biegunkom,
- zatruciom pokarmowym,
- wymiotom.
Jak prawidłowo wyparzyć smoczek kauczukowy?
Smoczek kauczukowy należy wyparzyć nie tylko przed pierwszym użyciem, ale także co najmniej raz dziennie. Zobacz, jak we właściwy sposób odkazić akcesorium dla niemowląt.
1. Gotowanie we wrzątku przez około 5 minut
Jest to najpopularniejszy sposób pozbycia się z powierzchni przedmiotu drobnoustrojów, wirusów i bakterii. Smoczek należy włożyć do garnka tak, aby był całkowicie pokryty wodą. Akcesorium należy gotować pod przykryciem przez co najmniej 5 minut.
2. Użycie sterylizatora UV do smoczków
Takie urządzenia odkażają przedmioty dzięki promieniom UV bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Koniec wyparzania sygnalizuje sprzęt.
3. Wykorzystanie sterylizatora parowego
W tym przypadku proces wyparzania odbywa się przy użyciu pary.
4. Wyparzanie na zimno
Do naczynia z wodą należy wrzucić odpowiednie tabletki lub płyn do sterylizacji. Po 30 minutach smoczek jest wolny od zanieczyszczeń i bezpieczny do użycia.
Warto pamiętać, że smoczek należy przemywać za każdym razem, gdy spadnie na ziemię lub pojawią się na nim widoczne zabrudzenia. Do tego możesz użyć delikatnego płynu, przeznaczonego do mycia akcesoriów niemowlęcych.