Testy na nietolerancje pokarmowe
Zdrowie

Testy na nietolerancje pokarmowe – jak zdiagnozować nietolerancję glutenu?

Artykuł partnera.

Nietolerancje pokarmowe potrafią uprzykrzać życie, szczególnie wtedy, kiedy tak naprawdę nie wiemy co nam szkodzi. Bóle brzucha, żołądka, jelit, częste chorowanie i spadki nastroju to tylko niektóre objawy nietolerancji glutenu. W jakich produktach znajduje się ten składnik? Na czym polegają testy na nietolerancję pokarmową glutenu? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się.

Nietolerancje pokarmowe – czym jest nietolerancja glutenu?

Nasz organizm może nie tolerować różnych składników zawartych w jedzeniu. Jednym z nich jest gluten – białko, które znajduje się w tak popularnych produktach spożywczych jak chleb, makaron, pizze, ciasta, ciasteczka, słodycze, a nawet w sosach i alkoholu.

Gluten składa się z gluteniny oaz gliandyny. Są to białka, które nadają ciastu i chlebowi określoną konsystencję. Dla większości osób gluten nie stanowi problemu, jednak są osoby, które mają problemy z jego tolerancją.

Badania na nietolerancje pokarmową glutenu powinny wykonać osoby chore na celiakię oraz chorobę trzewną. Są to schorzenia autoimmunologiczne, które powodują problemy z trawieniem.

Wykonaj testy na nietolerancję pokarmową glutenu, jeśli masz poniższe objawy:

  • problemy żołądkowe,
  • problemy z wypróżnianiem się,
  • nadmierna utrata masy ciała,
  • niedobory witamin i minerałów,
  • zmęczenie,
  • problemy neurologiczne,
  • słaba odporność, częste chorowanie,
  • depresja, spadki nastroju.

Nietolerancje pokarmowe – jakie badania na nietolerancję glutenu?

Badania na nietolerancje pokarmowe można wykonywać na różne sposoby. Najbardziej popularną diagnostyką jest oznaczenie przeciwciał IgG z krwi. Innym popularnym sposobem są testy skórne, ale są one bardziej nieprzyjemne dla pacjentów.

Gdy podejrzewamy nietolerancję glutenu, warto także wykonać badanie krwi w kierunku przeciwciał transglutaminazie tkankowej – tTG. Jest to test diagnozujący celiakię – osoby chore na tą chorobę nie mogą spożywać produktów zawierających gluten, ponieważ taka dieta pogarsza ich stan zdrowia.

Nietolerancje pokarmowe – wykonanie badań w Warszawie

Testy na nietolerancje pokarmową glutenu można wykonać w wielu punktach diagnostycznych w Warszawie. Jednym z polecanych miejsc jest Centrum Zdrowia Panaceum. Wykonasz tam badanie, polegające na oznaczeniu przeciwciał IgG – immunoglobuliny G. Polega ono sprawdzeniu, czy produkty np. ziarna, powodują u pacjenta niepożądane skutki.

Wykonanie badań w punkcie pobrań Panaceum jest bardzo szybkie i wygodne. Testy na nietolerancje pokarmowe wykonuje się na miejscu, natomiast wyniki można odebrać online. Badanie nie musi być wykonane na czczo, nie trzeba odstawiać leków oraz stosować żadnej diety przed jego wykonaniem. Warto od razu zainwestować w pakiet testów na różne nietolerancje pokarmowe, ponieważ może się okazać, że to nie gluten jest przyczyną naszego złego samopoczucia, albo nasz organizm źle reaguje także na inne produkty. Cena podstawowego pakietu nietolerancji pokarmowych “Test Food” badający 44 składniki pokarmowe wynosi 490 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.